Abans d’aprofundir en els conceptes i la importància d’aplicar-la a la web, cal entendre l’accessibilitat com l’habilitat de dissenyar productes o experiències que puguin ser utilitzats per tothom, independentment de les seves condicions o discapacitats.
Existeixen diferents tipus de discapacitats: aquelles relacionades amb la destresa, cognitives, de moviment, de visió, d’oïda o parla.
A més, aquestes discapacitats poden no ser permanents, de manera que qualsevol persona pot esdevenir discapacitada de manera transitòria, en funció de l’entorn o la situació:
Per exemple, intentar llegir una pantalla a plena llum del sol, ens pot provocar una discapacitat visual com ara que no ens permeti veure-la correctament.
Per què és important l’accessibilitat web?
- Millora l’experiència de l’usuari: Un lloc web accessible permet que tots els usuaris, independentment de les seves habilitats, puguin accedir i interactuar amb el contingut de manera eficaç.
- Amplia la nostra audiència: Al garantir l’accessibilitat web, podem arribar a un públic més ampli i divers, incloent persones amb discapacitats que potser han estat ignorades en altres llocs web.
- Millora la nostra marca: Al mostrar el nostre compromís amb la ‘inclusió i la diversitat, podem millorar la nostra imatge de marca i construir la nostra reputació en línia.
- Millora el posicionament SEO: Els motors de cerca, com Google, valoren els llocs web accessibles, ja que això millora la capacitat de l’usuari per interactuar amb el contingut.
Què cal tenir en compte per fer un lloc web accessible?
Assolir el grau màxim d’accessibilitat (anomenat AAA per l’estàndard WCAG 2.1) pot implicar una gran tasca de revisió i ajustament de continguts, disseny i programació. No obstant, amb algunes millores senzilles, podem aconseguir resultats visibles en molt poc temps:
Oferiu alternatives de text: tot el contingut del web que no sigui textual com ara imatges, vídeos o àudios haurien de tenir una versió de text de manera que els usuaris amb problemes de visió els puguin identificar i entendre.
En el cas de les imatges, això implica oferir textos alternatius amb descripcions, en el cas dels àudios, transcripcions textuals i en el cas del vídeo, subtítols.
Milloreu els contrastos de color: assegureu-vos que els elements del web tenen un color prou contrastat amb el fons o l’element que els conté, de manera que els usuaris amb daltonisme o altres problemes visuals puguin veure’ls correctament.
Reviseu les mides dels elements: assegureu-vos que els botons o altres elements interactius tinguin una mida suficient que els faci clarament identificables.
Assegureu-vos que tot el que es mou es pot aturar: les animacions o vídeos de fons són elements visualment molt potents, que poden marcar la diferència en el disseny de la vostra web. No obstant, sempre que sigui possible, haurieu d’oferir una opció per aturar-los, doncs a persones amb problemes cognitius els poden resultar problemàtics.
Què més puc fer si el meu web actual no és accessible?
Si voleu assegurar-vos que un lloc web que ja existeix compleix els estàndards d’accessibilitat, cal començar fent una auditoria que permeti entendre quins aspectes es poden millorar.
Aquesta auditoria ens ajudarà a identificar aquells continguts que cal treballar, aquells elements que cal dissenyar d’una manera més accessible o aquelles parts de la programació que es poden millorar per tal que lectors de text o altres tecnologies assistives puguin identificar-los correctament.
A Mortensen podem ajudar-vos a identificar els punts de millora de la vostra web o app fent-ne una auditoria d’accessibilitat completa. En parlem?