Tres eines d’IA que t’ajudaran a ser més productiu

El boom mediàtic que està tenint la intel·ligència artificial fa que el tema acapari converses de bar, sobretaules i consells del cunyat. El gran canvi que s’ha produït els darrers anys —mesos— és degut a que la IA s’ha fet accessible a tothom. Potser el millor exemple és l’omnipresent ChatGPT d’OpenAI, un xat que és capaç de generar text que és indistingible del que faria un humà. I no només: en la majoria dels casos és millor!

La paraula clau d’aquesta revolució és xat. Que per utilitzar la tecnologia digital més avançada només calgui saber enviar un WhatsApp és un salt quàntic. Essent capaços d’escriure amb més o menys gràcia allò que volem, podem obtenir resultats molt satisfactoris, tant que no deixen de meravellar-nos. El ChatGPT ens pot explicar l’algorisme del bubble-sort en la llengua de Marc Màrquez.

El Dall-E 2 ens pot completar el que hi ha al voltant del quadre de la “Noia de la perla” de Johannes Vermeer.

I el Midjourney et pot fer la portada del teu —meu— darrer llibre dient-li que vols “Barcelona city in the style of Hugh Ferriss”.

Portada del llibre La democràcia mor al núvol, de Josep M. Ganyet

Arribats aquí hi ha dues grans escoles: les que diuen que la IA ens prendrà la feina i la que diu que com més aviat integrem aquestes eines en els nostre fluxos de feina més aviat ens deslliurarem de les tasques més repetitives, feixugues i poc gratificants —en les que les màquines excel·leixen— i més temps tindrem per dedicar-nos a les que són cognitives, creatives i estimulants en les que els humans excel·lim.

Sembla clar, doncs, que una IA no ens prendrà la feina però un humà amb una IA probablement sí.

A Mortensen hem integrat la IA en els nostres processos. A continuació us diem quines plataformes i de quina manera:

ChatGPT

La navalla suïssa de la IA generativa i el que ja us ha recomanat el vostre cunyat. Amb una interfície tan senzilla com la d’un xat hi podem mantenir converses tan profundes com vulguem. La clau és la qualitat de l’apunt (prompt) que l’hi escrivim: com més concret, amb més referents i ben dirigit sigui, millors resultats. No defalliu si al primer moment no us dona el resultat esperat. Mantingueu la conversa i aneu-vos apropant poc a poc a l’objectiu.

Molta atenció perquè l’autoritat amb la que genera textos ens pot portar a creure’ns tot el que ens digui. El vostre coneixement, esperit crític i experiència són fonamentals per destriar allò versemblant d’allò vertader.

Cas d’ús: adaptació d’una proposta per a un nou client

Aquella proposta de servei a un client que feu tantes vegades al cap del dia, on només canvieu el nom del client i que inevitablement sempre hi queda alguna traça del client anterior.

Tan fàcil com dir-li al ChatGPT adapta aquesta proposta per al nou client “Nou Client”. Si voleu anar per nota li podeu dir que us adapti una proposta que ja teniu feta per un client d’un sector per un altre client donant-li el nom del nou client i el nou sector.

Ara adaptant-ho a l’àmbit de l’educació per al Departament d’Ensenyament:

Midjourney

Midjourney és una plataforma de pagament en beta oberta que permet els seus usuaris de generar imatges de molta qualitat a partir d’apunts de text. Com en el cas del ChatGPT els apunts s’han de treballar molt, per tal de guiar la IA de Midjourney cap allà on ens interessa. Penseu que és molt fàcil dispersar-se i molt difícil seguir un camí que ens porti als objectius que pretenem. També convé tenir en compte que la natura no determinista d’aquests sistemes fa que la mateixa entrada no doni la mateixa sortida (un apunt que ens ha donat un resultat satisfactori pot no fer-ho a la propera vegada que ho provem).

A Mortensen hem integrat la IA de Midjourney a l’hora de generar propostes visuals, d’estils i fins i tot d’arquitectura de la informació. Us en deixo uns quants exemples a continuació:

Arribar a aquests resultats no és trivial. Si ho voleu podeu provar de generar apunts a promptomania.com que us guiarà en l’elaboració d’apunts complexos i en la utilització de paràmetres.

Whisper

Whisper d’Open AI és un sistema de reconeixement automàtic de veu entrenat amb 680.000 hores de dades supervisades multilingües recollides del web, entre les que hi ha el català. Permet la transcripció en diversos idiomes, així com la traducció d’aquests idiomes a l’anglès. Té el gran avantatge que genera de manera automàtica subtítols per a vídeos.

Sense Whisper no hauríem pogut processar les més de cent hores de vídeo d’usuaris dels sistemes de salut de Califòrnia i Massachussets als que vam entrevistar mentre feien servir els seus respectius sistemes d’informació de salut en dos estats nord-americans.

És de franc i el podeu descarregar de GitHub i instal·lar-lo al vostre ordinador.