La tecla Command dels Macs: L’origen nòrdic d’un símbol icònic

La tecla “Command” dels Macs és de les emblemàtiques dels ordinadors d’Apple que, a més, no te equivalència en els PC. Utilitzada per a una àmplia gamma de funcions, com obrir una pestanya del navegador o tancar finestres, aquesta tecla ha estat present en la majoria dels Macs des dels seus inicis. 

No obstant això, pocs saben que la icona que la representa és el resultat d’una inspiració inesperada provinent dels senyals turístics nòrdics.

Els primers ordinadors Apple, com el Lisa, duien una tecla que es deia, precisament “Apple key”, en la qual es podia apreciar el famós logotip de la poma mossegada. Aquesta tecla servia per invocar algunes opcions sense fer servir el ratolí, com ara copiar i enganxar.

Teclat original de l'Apple Lisa, on s'hi pot veure la "Apple key", on ara hi ha la tecla Command
Teclat original de l’Apple Lisa, on s’hi pot veure la “Apple key”

L’any 1983, poc després que es presentés el Lisa, Steve Jobs va veure per primer cop en funcionament el MacDraw, el programa de dibuix vectorial d’Apple, i no li va agradar. Enfurismat, va queixar-se que veia massa pomes per tot arreu, que s’estava banalitzant la icona de la marca, i que calia buscar una alternativa.

Va ser Susan Kare, una jove dissenyadora a Apple Computers qui va entomar l’encàrrec de dissenyar el símbol d’una tecla que havia de servir per accedir de manera ràpida, mitjançant dreceres de teclat, a les funcions més importants de cada aplicació.

Després de cercar referents en llibres d’iconografia, va trobar un símbol que encaixava: el dels senyals nòrdics indicatius de llocs d’interès:

Cartell turístic que senyala la fortalesa de Bergenhus, a Bergen, Noruega

Així doncs, el símbol es va convertir en la nova tecla “Command” dels Macintosh, anomenada Fornminne –monument prehistòric– pels usuaris de Mac a Suècia o Seværdighedstegn –senyal turístic– pels Danesos.

Però la història no acaba aquí. Anys després, Kare explica que va rebre un correu electrònic on un company li feia saber que el símbol dels senyals turístics nòrdics no era abstracte, sino que representava la planta del castell de Borgholm, una fortalesa sueca del segle XI, on els cantos arrodonits eren les torres.

Vista d’ocell del castell de Borgholm, a Suècia

Aquesta anècdota és una mostra de com la inspiració pot provenir de llocs inesperats, i de com una forma senzilla pot convertir-se en un símbol icònic. La tecla Command dels Macs és una part integral del disseny gràfic modern i un senyal d’identitat dels ordinadors de l’empresa de Cupertino.

Susan Kare

És una dissenyadora nascuda prop de Nova York l’any 1954. En acabar el seu doctorat, es va traslladar a San Francisco i va treballar pels Museus de Belles Arts de la ciutat.

Posteriorment, va formar part de l’equip original de disseny de l’Apple Macintosh on, a més de la icona de la tecla “Command”, va dissenyar les tipografies Chicago (la tipografia més famosa de la interficie d’usuari del MacOS i els primers iPod), Geneva i Monaco, així com la famosa icona del Mac feliç que donava la benvinguda als usuaris quan posaven en marxa el seu ordinador.

Després de la seva etapa a Apple, Kare també va treballar per Microsoft, on va dissenyar el joc del solitari original, o la mítica icona del bloc de notes, que va fer-se servir en diferents versions de Windows, des de la 3.0 fins a la XP. A més, des del 2015 Kare és directora creativa de Pinterest.

Si us interessa la seva feina, també ven làmines signades a kareprints.com